Використання харчової нержавійки в промисловості, її особливості та призначення

03.11.2020

З огляду на те, що в продуктовому середовищі часто спостерігаються сильні активності лугів і кислот, для агрегатів харчової промисловості та побутових кухонних інструментів доводиться використовувати спеціальні матеріали. Харчова нержавіюча сталь - це стійкий до окислення матеріал, він безпечний при взаємодії з питною водою і продуктами харчування, що не розчиняється і не виділяє в їжу токсичні елементи. Це також робить його практичним для регулярного догляду (легко очищати і мити).

Нержавійка харчова виглядає куди більш естетично в порівнянні з іншими марками сталі. Це дозволяє широко її використовувати для столових приладів і посуду. До речі, харчова нержавіюча сталь стійка до температурних перепадів, які характерні для кулінарної термічної обробки. Цей матеріал міцний, довговічний і стійкий до механічних пошкоджень.

Нержавіюча сталь харчова має однорідний колір і відрізняється ідеальною гладкістю по всій поверхні. Листи матеріалу можуть застосовуватися не тільки для харчових агрегатів і приладів, дана сталь добре підходить для консервації і тривалого зберігання продовольчої продукції. Мийки, елементи для холодильників і листи роблять саме з нержавіючої харчової сталі.

Як відрізнити харчову нержавійку від технічної?

Виявити відмінності харчової нержавійки від нехарчової можна, користуючись для цього допоміжним довідником за марками сталі. Знаючи марку матеріалу, ви зможете отримати інформацію про його склад і відповідно зробити висновок про його придатність по стійкості до кислот.

Якщо ви володієте зразком стали невідомої марки, помістіть матеріал в робоче середовище або двохвідсотковий розчин оцту. Якщо через два-три дні він не потемніє, то сталь можна повноцінно експлуатувати в харчовому середовищі. Однак найкраще звернутися за особистою консультацією до фахівця в тому місці, де ви спочатку набували матеріал.

Досить часто в інтернеті зустрічається інструкція з перевірки сталі за допомогою магніту. Цей метод широко поширений, але є помилковим. Справа в тому, що для деякі марки харчової нержавійки магнітиться, а інші ні. Зробити однозначні висновки за такою інструкції точно не вийде.

Якщо ви часто працюєте зі сталлю і хотіли б самостійно розуміти, чим відрізняється харчова нержавіюча сталь від технічної, важливо навчитися розбиратися в складі і комбінаціях матеріалу. У цій статті ми розберемо популярні види харчових сплавів за складом, їх ключові особливості та призначення.

Склад харчової нержавійки

Корозійну стійкість нержавійці забезпечує висока концентрація хрому, саме цей елемент сприяє формуванню окисної плівки. Що стосується складу харчової нержавіючої сталі, то в нього додають: нікель і титан, кобальт і молібден. Комбінований матеріал здатний виявляти стійкість до агресивних середовищ і впливів сольових розчинів.

Важливо розуміти, що харчові агрегати повинні бути стійкі не тільки до продуктової середовищі, а й агресивним миючим засобам. Вони повинні бути готові до жиру тваринного і рослинного походження, киплячої води та водяної пари. Саме тому до вибору конкретної марки потрібно підійти ґрунтовно, вона має точно відповідати своїй галузі застосування.

Вибираючи нержавіючий харчовий лист, важливо орієнтуватися на проміжки часу, протягом яких готові вироби будуть контактувати з їжею. Найстійкіший до корозії сплав використовується для харчових конструкцій і техніки, а для столових приладів добре підходить і матеріал з меншим антикорозійним потенціалом. Далі ми розглянемо всі поширені марки і сфери, в яких вони експлуатуються найбільш часто.

Марки сталі харчової нержавійки

Окремо прийнятих стандартів для марок харчової нержавійки зараз просто не існує. Визначити оптимальний за складом матеріал можна тільки за умови точного розуміння кінцевої сфери його використання.

  • 08Х18Н10 — застосовується для механізмів харчової промисловості, що не контактують з активними кислотними розчинами і каустичною содою. Цей сплав відрізняється винятковим складом, що дозволяє виконувати електричну полірування готових виробів. Навіть при малих температурах вони зберігають поліпшені характеристики і добре протистоять міжкристалітній корозії. У даній маркі матеріалу високий рівень зварюваності.
  • 08Х13 — відмінний варіант для столових приладів і посуду, основна частина побутових сталевих предметів робиться з матеріалу саме цієї марки. Він прекрасно адаптується до різного роду експлуатаційних умов, вироби з нього дійсно надійні і довговічні.
  • 20Х13, 40Х13 — використовувані у виготовленні мийок (промислових і побутових) і теплової посуди. Ці сплави приголомшливо протистоять високотемпературної корозії і славляться своєю пластичністю. За зносостійкості і довговічності у них теж хороші показники.
  • 12Х13 — це зараз основний сплав для агрегатів в сфері обробки відходів і виноробства. Сталь цієї марки відрізняється жароміцністю і має поліпшену ударну в'язкість. Матеріал проявляє хорошу стійкість до корозії і здатний служити довгі роки.
  • 08Х17 — ідеальне рішення для посуду з високими вимогами до температурної стійкості. Сталь не деформується при серйозної термічній обробці, зберігає міцність і добре передає тепло. Відзначити варто і її механічні показники, стійкість до корозії.
  • 08Х17Т — гідний вибір для виробництва раковин та іншого виду санітарно-технічних пристроїв. Сплав використовується у виробництві пральних машин і холодних агрегатів. Дану марку справедливо можна назвати універсальною, завдяки можливості її застосування в різного роду експлуатаційних умовах.

Підібрати марку харчову нержавійку буде нескладно, зараз на ринку такий матеріал представлений в широкому асортименті для різних сфер використання. Важливо визначити ключові параметри, необхідні для вашого обладнання або виробів, і вибирати сталь на їх підставі.

Необхідна відповідаюча високим вимогам сталь?

Вибирайте матеріал з відповідними властивостями на нашому сайті і залишайте замовлення! У нашому асортименті представлений матеріал найрізноманітнішого призначення!

Висновки

Нержавіюча сталь для харчової промисловості має воістину велике значення і дуже широко застосовується. Матеріал не тільки робить процеси консервації і приготуванні їжі комфортними, але і забезпечує повну безпеку процесу. На відміну від інших матеріалів, саме сплави сталі здатні гарантувати довговічність виробів і зручність догляду за ними.

Знайти схожий матеріал по стійкості до хімічно агресивних речовин і рідких середовищах буде складно. Нержавійка для харчової промисловості добре виконує свою функцію і при цьому матеріал простий в обслуговуванні. Само собою, сталь екологічна і відповідає гігієнічним нормам. Вона презентабельно виглядає і не потребує декоративної обробки.

Наша компанія пропонує великий каталог нержавійки і підібрати в ньому оптимальний за необхідними параметрами матеріал не складе труднощів. Більш того, наші фахівці завжди готові надати консультаційну допомогу для вибору оптимального за всіма показниками і характеристиками матеріалу.

Сміливо звертайтеся до нас за вказаними контактними телефонами і задавайте будь-які питання по представленим маркам сталі. Також ви можете назвати плановану сферу використання матеріалу і вам запропонують оптимальне рішення. Ми цінуємо довіру клієнтів і раді допомогти з вибором продукції.

Щоб харчове обладнання або кухонні прилади відповідали найвищим стандартам якості, купуйте у нас відповідне сировину. Ми відкриті і для разового, і для тривалого співробітництва з метою поставок листів стали. Якість стали і її відповідність усім стандартам ми гарантуємо!

03.11.2020
Маєте питання? Залишайте заявку і ми Вам зателефонуємо
Обратная связь

Заполните форму ниже и наш
менеджер с Вами свяжется!

 
Розрахувати ВАГУ МЕТАЛУ