Харчова промисловість вважається однією з найбільш вимогливих галузей по відношенню до якості і складу металів і сплавів. Крім стандартних показників високої корозійної стійкості та механічної міцності, використовувані матеріали повинні відповідати більш специфічним критеріям - наприклад, не впливати на смакові якості і хімічний склад продуктів після тривалої взаємодії.
Особливі вимоги до властивостей нержавіючої сталі пояснюються агресивністю, частими змінами кислотно-лужних, температурних та інших параметрів середовищ, в яких вона використовується. Для цієї сфери промисловості були розроблені нержавіючі сплави з певними параметрами, які отримали узагальнюючу негласну назву «харчова нержавійка».
Області застосування харчової нержавійки
Нержавіючі сплави широко використовуються в харчовій промисловості. З листового прокату виготовляють тару для транспортування продуктів, підготовки і змішуванні інгредієнтів. З труб роблять магістралі, відводи і теплообмінники. Також різний нержавіючий харчової прокат використовується при виготовленні посуду і побутового начиння. Для організацій сегменту HoReCa з харчової нержавійки виготовляються кухонні столи, стелажі та інші конструкції.
Своїм високим експлуатаційним показниками нержавіючі сплави зобов'язані високому вмісту нікелю і хрому в своєму складі. Хром відповідає за антикорозійні якості сплаву, нікель за механічну міцність і гігієнічність. Залежно від конкретної марки сталі, до складу можуть входити інші елементи, які будуть безпосередньо впливати на технічні характеристики металу.
Відмінні риси і переваги харчових нержавіючих сталей
Серед основних переваг харчових нержавіючих сплавів можна відзначити наступні:
- Стійкість до високих температур.
- Стійкість до кислотних і лужних середовищ.
- Простота в догляді.
- Тривалий термін служби.
- Висока механічна міцність.
- Можливість працювати під великим тиском.
- Висока корозійна стійкість (в тому числі і до впливу різних хімічно активних компонентів).
Досить важливою якістю харчових нержавіючих сплавів вважається їх інертність до середовища, з якої вони довго контактують. Це особливо актуально для лікеро-горілчаної та молочної промисловості, де по трубопроводах з нержавійки регулярно переміщуються рідини з різним хімічним складом.
Найбільш поширені нержавіючі сплави, які використовуються в харчовій промисловості
Серед найбільш поширених нержавіючих харчових сплавів можна виділити:
- AISI 304, AISI 321, 08Х18Н10, 12Х18Н10Т - хороша зварюваність, високі експлуатаційні якості, оптимальна ціна.
- AISI 310, AISI 310S, AISI 309, 20Х23Н18 - підвищена стійкість до зношування і високотемпературної корозії. З цих марок виготовляються переважно жаростійкі вироби.
- AISI 316, AISI 904, 03X17H14M3, 10X17H13M2 - стійкість до агресивних кислотних і лужних середовищ.
Великий вибір харчових сплавів з різними технічними характеристиками дозволяє легко знайти підходящу марку нержавійки для виконання конкретних завдань.
У нас ви можете вигідно придбати нержавіючий прокат різного сортаменту, а також замовити виготовлення деталей за індивідуальними кресленнями з харчових марок сталі.